Alternatíva a csurgalékvíz kezelésben

Mobil csurgalékvíz kezelő rendszer töröltfalú vákuumlepárló berendezéssel

Projekt cím: Alternatíva a csurgalékvíz kezelésben - Mobil csurgalékvíz kezelő rendszer töröltfalú vákuumlepárló berendezéssel
Kedvezményezett neve: PIPECONTROL Mérnöki Iroda Korlátolt Felelősségű társaság
Szerződött támogatás összege: 108.050.000.-
Támogatás mértéke (%-ban): 65,96 %
Tervezett bejezési dátum: 2019.06.30.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7- 15-2016- 02465

A kommunális hulladéklerakók talán legnagyobb kihívását napjainkban a hulladék biológiai bomlásasorán keletkező metán és szén-monoxid képződés mellett a depóniatestekből szivárgó csurgalékvíz illetve annak kezelése és a környezetre gyakorolt káros hatásinak csökkentése jelenti.

A hulladéktelepeken képződő csurgalékvíz kezelésére többféle technológia létezik, ám ezek alkalmazása többnyire jelentős költségeket rónak az üzemeltetőkre. Az általunk fejlesztendő csurgalékvíz kezelési eljárás erre a problémára nyújt megoldást. Fejlesztésünk a hulladéktelepek üzemeltetői számára egy fenntartható, költséghatékony lehetőséget kínál, annak köszönhetően, hogy a rendszer üzemeltetési költségei is nagyságrendekkel alacsonyabbak, mint a napjainkban ismert egyéb technológiák esetében.

Mobil csurgalékvíz kezelő berendezésünk különösen olyan kisméretű telepek számára előnyös, ahol a keletkező csurgalékvíz mennyisége nem indokolja egy fixen telepített, költséges berendezés alkalmazását.

A rendszer összetevői

Cégünk többlépcsős kezelési eljárást fejleszt, amely a vákuum lepárlásos technológiára épül, speciális szűrőkkel és egységekkel kiegészülve. Lényege, hogy a berendezés által kezelt csurgalékvíz a technológiai folyamat végén megtisztítva visszaengedhető a természetbe, a maradványanyag pedig visszakerülhet a hulladéklerakóba.

A kezelés első fázisa:

A szennyvizet (csurgalékvizet) szivattyúval vezetjük az előkezelő reaktorba, ahol vegyszeres kezeléssel beállítjuk a PH értéket majd habzásgátló anyagot adagolunk a szennyvízhez. Erre a megfelelő hatásfok miatt van szükség, hiszen ha a vákuum alatti habosodás csökkenti a hatásfokot.

A kezelés második fázisa:

Az előkezelt szennyvizet a töröltfalú vákuumlepárlóba juttatjuk, ahol elpárologtatjuk a szennyvíz mennyiségének 80 %-át. Ebben a fázisban a szennyvizet úgy sűrítjük, hogy a vákuumlepárlás során eltávolítjuk a csurgalékvízből az oldószert, azaz a vizet.

A töröltfalú vákuumlepárló berendezés előnye, hogy hosszantartó használat esetén sem csökken a hőátviteli teljesítménye, mert a hőcserélő felületeit a berendezés kaparással tisztítja. A visszamaradó sűrítmény a berendezés alján folyamatosan leereszthető és egy tartályban gyűjthető.

A kezelés harmadik fázisa:

A fordított ozmózis elvén működő szűrés jelenti a csurgalékvíz kezelés végső fázisát. A fordított ozmózisnak köszönhetően a szerves szennyeződések, az oldott részecskék, a nehézfémek és a baktériumok is eltávolíthatók a vízből. A tökéletes tisztítást a Vékony Film Membrán technológia teszi lehetővé, amely a vizet speciális membrán segítségével szűri meg. Az eljárásnak köszönhetően a környezetre káros anyagok nem tudnak áthatolni a membránon, mert az csak a tiszta vízmolekulákat ereszti át. A berendezés lelkét egy vákuumszivattyú képezi, ami arról gondoskodik, hogy a kipárlás alacsonyabb hőmérsékleten, a lehető legkevesebb energia felhasználásával valósuljon meg.

Kinek ajánljuk rendszerünket:

Rendszerünket olyan hulladéktelepeknek ajánljuk, ahol a gázkinyerő rendszer utólagos felhasználása biztosított. Egy 12-25 kWh kapacitású gázmotoros kiserőmű telepítésével a berendezés teljes villamos energiaigénye biztosítható. A lepárláshoz szükséges hőenergiát a motor által képzett hulladékhő és egy speciális depóniagázra kialakított gázkazán biztosítja.

Ha nincs, vagy nem elég a lerakóban képződő gáz mennyisége a gázmotoros, gázkazános egység kiszolgálásához, abban az esetben a rendszer hőszivattyúval is telepíthető, ami ugyancsak hatékony hőenergia előállítást biztosít.

A rendszer nem igényel személyes felügyeletet, hiszen távfelügyelettel is működtethető. Az üzemeltetési költségek ezzel is mérsékelhetők. A berendezés a hulladéklerakóban keletkező csurgalékvíz mennyiségétől függően modulárisan bővíthető, kapacitása így optimálisan alakítható az igényektől függően.


Ugrás az oldal tetejére